Konkurenčna prepoved in klavzula, delo na črno

Pridobivamo informacije in dokazno gradivo o (ne)spoštovanju konkurenčne prepovedi ali konkurenčne klavzule ter delu na črno.

Pri konkurenčni prepovedi gre za splošno zakonsko prepoved konkurenčne dejavnosti, za katero ne potrebujete posebnega določila v pogodbi o zaposlitvi. Zakon o delovnih razmerjih (Ur. list RS, št. 21/13) določa, da med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.

Konkurenčna klavzula pa je pogodbena prepoved konkurenčne dejavnosti za čas po prenehanju delovnega razmerja. Velja le ob predhodnem dogovoru in se sklepa, če delavec pri svojem delu ali v zvezi z delom pridobiva tehnična, proizvodna ali poslovna znanja in poslovne zveze. Izražena mora biti v pisni obliki, dogovori pa se najdlje za obdobje dveh let po prenehanju pogodbe o zaposlitvi.

Za več informacij ali povpraševanje o storitvah nas lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

    S klikom na gumb “pošlji” se strinjate s politiko varstva osebnih podatkov. Strežnik bo vaše podatke poslal na naš elektronski naslov. Vaših podatkov ne delimo z drugimi posamezniki in podetji. Potrebujemo pa jih, da vam lahko odgovorimo.